Saját receptek

 Diétás borsós cukkinis fasírt

Hozzávalók: 

- 100g zöldborsó
- 350-380g cukkini
- 2db tojás fehérje
- 60g apró szemű zabpehely
- 2 nagyobb gerezd fokhagyma
- Horváth Rozi brassói aprópecsenye fűszersó
- só
- bors  
- kókuszzsír (serpenyőben sütéshez)

A cukkinit apró darabokra vágom és elhelyezem egy nagyobb edénybe, besózom majd hagyom, hogy vizet eresszen. (kb 30-40perc) Ha ez megtörtént, leöntöm róla a vizet, majd amennyire csak lehet még kinyomkodom és beleteszem egy turmixgépbe, hozzáöntve a zöldborsót, a két tojás fehérjét, a lereszelt fokhagymát és a fűszereket. Turmixolás után egy híg masszát kapunk, amit egy közepes keverőtálba öntök, aztán szépen adagolom hozzá a zabpelyhet. (a zabpehely mennyisége a zöldséges tojásos alap vizességétől változó lehet) A kész masszánknak az állaga nem lesz túl szilárd, de nem is folyik szét, kicsit ragacsos, de tökéletesen formázható. 
Gombócokat formálok a masszából és egy sütőpapírral borított tálcára teszem kicsit pihenni, hogy a zabpehely jobban magába szívja a nedvességet. (kb 10-15perc) 
 
 

 
 Nekem mint látszik összesen 8 közepes gombócom lett. Pihentetés után két választásunk lehet. Vagy egy sütőpapírral bélelt tepsiben vagy minimális mennyiségű kókuszzsírral ellátott serpenyőben sütjük ki. Én jelen esetben az utóbbi megoldást választottam.
 
A sütésnél figyelek, hogy sikerüljön minden oldalára rásütni a minimális zsiradék miatt. A sütési idő serpenyőben nagyjából 10perc. Nekem igen gyorsan elkezdtek pirulni.
Miután kisültek, hagyom picit hűlni aztán már fogyasztható is! 


Az én mennyiségeim felhasználásával:

A 8 db gombóc összesen: 418 kcalt, 62,5g szénhidrátot, 26,4g fehérjét és 5,8g zsírt tartalmaz.
1 db gombóc pedig: 52,25 kcalt, 7,81g szénhidrátot, 3,3g fehérjét és 0,72g zsírt tartalmaz


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések